Skapa ett exjobb med en organisation
Huvudsponsor: Berkeley International Study Program
•
400+ lediga exjobb & studentprogram
•
80+ organisationer
•
50+ stipendier
•
Huvudsponsor: Berkeley International Study Program • 400+ lediga exjobb & studentprogram • 80+ organisationer • 50+ stipendier •
-
I slutet av din utbildning genomför du som student ett självständigt projekt, känt som ett examensarbete (exjobb). Omfattningen varierar vanligtvis mellan 15 och 30 högskolepoäng, och numera sker detta ofta på distans vilket har ökat tillgängligheten markant. Oavsett om det är på kandidat- eller masternivå så har exjobb i stort sett samma betydelse. Detta gäller även för exempelvis ingenjörer, ekonomer och läkare. Många missar dock att man ofta har lika stora möjligheter via sin kandidatuppsats som magister- eller masteruppsats.
Många väljer att genomföra sitt examensarbete i samarbete med en organisation, vilket ofta leder till spännande projekt inom en riktig verksamhet. Dessutom ökar möjligheterna till att få en heltidsanställning på det aktuella företaget. För företagen utgör exjobbare en kvalificerad och värdefull tillfällig resurs. Studenter gynnas av den praktiska erfarenheten samtidigt som företagen får hjälp med ytterligare arbetskraft och nya perspektiv.
Ett exjobb är ofta helt vanligt arbete som en ordinarie anställd antingen inte hinner med eller gärna skulle vilja fördjupa ytterligare. Det kan exempelvis vara en marknadsanalys eller en strategi för hur ett företag skulle kunna etablera sig på en ny marknad. Vanligtvis inleds processen med en kort beskrivning och ett specificerat ämnesområde som du, din universitetshandledare och den interna handledaren senare utvecklar.
-
Som tidigare nämnt är ett exjobb ofta helt vanligt arbete som en ordinarie anställd antingen inte hinner med eller skulle behöva stöd för att fördjupa ytterligare. Exjobben, särskilt de som publiceras på plattformar som LinkedIn, kan ibland upplevas som svarta hål där det är enkelt att ansöka, vilket ofta leder till hård konkurrens. DittExjobb strävar därför efter att du som blivande exjobbare redan från start ska förstå hur du mest effektivt säkrar ett examensarbete hos en organisation, för att på så vis underlätta den ibland komplicerade processen. Se även till att ta vara på den överblick av organisationer som vår plattform erbjuder.
För att ett exjobb faktiskt ska synas på en annonsplattform så krävs flera steg från organisationens sida:
En medarbetare identifierar ett intressant område som de inte kan eller hinner fördjupa själva.
Endast de mest genomtänkta och värdefulla exjobben publiceras, då medarbetaren har begränsade resurser bland annat i form av tid och energi.
Medarbetaren leder ansökningsprocessen och kanske även intervjuer.
Efter att ha investerat tid och energi så resulterar detta förhoppningsvis i att några studenter får fördjupa det arbete medarbetaren har identifierat.
Som ni ser är detta en förenklad och generell beskrivning av processen, men den belyser fortfarande att det kan bli relativt krävande för en enskild medarbetare. Det är exakt här du som driven student kommer in och avlastar de interna medarbetarna.
Det är denna problematik som hittills har skapat en brist på exjobbsannonser i Sverige då processen är utmanande för enskilda medarbetare. Å andra sidan önskar många företag att studenter tar egna initiativ och presenterar sina idéer för exjobb. Detta kan dock vara svårt för en person som inte arbetar inom företaget. Du som student kan lösa detta genom att skapa personlig kontakt med en medarbetare inom det ämnesområde du är intresserad av. Tillsammans kan ni sedan söka efter möjligheter på ett öppensinnat sätt, vilket gör processen enklare både för dig och den interna medarbetaren (ofta kommande handledaren). På det här viset blir du även den enda sökande till exjobbsöppningen.
Att skapa ditt eget exjobb handlar alltså i hög grad om att etablera personlig kontakt med en anställd inom ditt önskade område. Viktigt att komma ihåg är att ha rätt mindset inför ditt exjobbsökande. Målet är att skapa en personlig kontakt för att tillsammans utforma projekt eller utforska ytterligare med andra inom organisationen. Helst vill du hitta en intern medarbetare som upplevs engagerad och hjälpsam. En självgående inställning gör dig även mer attraktiv som exjobbare. Kom ihåg att examensarbeten ofta är mer informella än man vid första anblick kan tro - gör det inte svårare än det behöver vara. Se det som ett vanligt projekt och gå in med en öppen och konstruktiv inställning. Som sagt, hos en organisation så är exjobb ofta vanligt arbete, alltså är möjligheterna i princip oändliga. Vissa medarbetare har dock en felaktig bild av examensarbeten - därför bör ni påpeka att det generellt sett endast kräver cirka 1 timme var tredje vecka från företagshandledaren.
-
Genom att själv skapa möjligheten till ett exjobb visar du direkt på din pragmatiska och självgående inställning – egenskaper som många organisationer värdesätter. Genom att välja den något mer krävande metoden så ökar du dina chanser avsevärt. En fördel med denna metod är att du enkelt kan välja mellan olika möjligheter både nationellt och internationellt, särskilt om du når ut till svenskar utomlands som redan är bekanta med vad exjobb faktiskt innebär. Exempelvis har många via den här metoden genomfört sina exjobb i samarbete med institutioner som UC Berkeley och Stanford (ett så kallat Thesis eller Degree Project). Oavsett nationell eller internationell motpart så kan du enkelt övertyga dem genom att erbjuda flexibel, kostnadseffektiv och kvalificerad arbetskraft.
Ytterligare en fördel med att skriva sin kandidat-, magister- eller masteruppsats via en organisation är att det är en enkel praktisk erfarenhet att få på meritlistan - minst lika värdefull som ett spännande sommarjobb. Särskilt värdefullt är det för dig som student då du helt enkelt måste skriva ett examensarbete. Att därför ta vara på chansen och skriva med en organisation är en riktig win-win. Likaså blir projekten ofta mer intressanta på grund av dess koppling till en äkta verksamhet.
När det gäller organisationers processer kring exjobb är det generellt ganska ostrukturerat – även om aktören ifråga är etablerad och populär. De förväntar sig ofta att studenter tar initiativ och når ut till dem. Men oavsett val av metod så får ju de flesta studenter i slutändan någon form av exjobb. DittExjobb strävar helt enkelt efter att underlätta denna process och säkerställa att du som student lyckas få det perfekta exjobbet för just dig. Se därför till att ta vara på den överblick av organisationer som vår plattform erbjuder – nå ut till dem för att skapa ditt alldeles egna exjobb.
-
När det gäller det rent praktiska att nå ut till medarbetare som arbetar inom områden som du finner intressanta så är en grundläggande strategi att följa principen om numbers game. Med andra ord, om du exempelvis söker 100 heltidstjänster, kan du förvänta dig cirka 10% positiva utfall (exempelvis en intervju eller ett erbjudande). Även om detta såklart kan variera kraftigt beroende på bransch, ren tur och andra faktorer så utgör det en fördelaktig princip att ha i åtanke när du söker exjobb. Att på ett bra sätt nå ut till så många som möjligt ökar dina chanser avsevärt. Vi rekommenderar att du använder LinkedIn för att enkelt hitta relevanta personer.
När du skickar meddelanden via LinkedIns kontaktförfrågan så föreslår vi att du använder ett personligt men kort standardmeddelande som inkluderar dina intressen och vilken termin du planerar att genomföra ditt examensarbete. Det är också bra att nämna din flexibilitet och att du skulle uppskatta om mottagaren kan vidarebefordra din förfrågan internt om de själva inte är tillgängliga. Det mest värdefulla är att få möjlighet att lyssna på och diskutera med rätt medarbetare om vad som är värdefullt för dem, deras aktuella utmaningar och vad de kan behöva hjälp med. Baserat på den informationen kan du sedan självständigt eller i samarbete med en handledare skapa ett välgrundat förslag på ett projekt.
Om du inte når ut via LinkedIn så kan email vara ett väldigt effektivt tillvägagångssätt. Det är förvånansvärt lätt att hitta rätt personer hos olika organisationer via LinkedIn. Genom att exempelvis googla "additive manufacturing siemens sverige linkedin" så kommer du nästan garanterat att hitta rätt personer att nå ut till. Om du sedan behöver gissa en email så kan du använda personens namn och kombinera det med företagets domännamn (webbplats). Till exempel kommer anställda på LinkedIn.com i de flesta fall ha emails som slutar på just Sven.Svensson@LinkedIn.com. Försök att undvika de mer generella organisationsadresserna, exempelvis info och rekrytering. Likaså kan det vara svårare att gissa en email för personer med dubbla efternamn. Som tur är kommer din email-leverantör att meddela dig om ett mejl inte nått fram till en adress du skickat till, alternativt om det fastnat i ett spamfilter. På så vis är det enkelt att veta om du nått fram.
När det gäller att komma i kontakt med forskargrupper i Sverige och internationellt så rekommenderar vi att nå ut till ansvariga forskare, exempelvis via universitetens egna sammanställningar av avdelningar (Academic Departments). Dessa innehåller ofta detaljerade listor med relevanta personer och deras kontaktuppgifter. Det är många forskargrupper och laboratorier som tar all hjälp de kan få.
Kom ihåg att det är avgörande att skicka ut många förfrågningar - även om du har en stark meritlista. Tur är alltid en faktor och det kan krävas en eller två påminnelser till de personer du kontaktar. Så länge dessa påminnelser formuleras på ett bra sätt visar det endast att du är en driven och seriös kandidat. Att få exjobb kan gå väldigt snabbt men det kan även ta tid om du har otur eller använder ett mindre effektivt tillvägagångssätt. Det behöver inte vara överdrivet komplicerat och de personliga förfrågningar du skickar ut behöver inte vara perfekta. Viktigast är att du följer principen om numbers game. Det i kombination med ett kortare personligt meddelande ger dig en god mejl-balans gällande kvantitet kontra kvalité. Likt tidigare nämnt, undvik en alltför formell bild av examensarbeten. Gör det så enkelt som möjligt för organisationen och minimera trösklarna.